Basiliek van Sint-Jan van Lateranen

De Sint-Jan van Lateranen is een van de vier grootbasilieken die Rome heeft. De Sint-Jan van Lateranen is de oudste van deze vier grootbasilieken, daarom heet het ook wel de aartsbasiliek. Deze basiliek is gewijd aan Jezus en de Sint-Jannen: Johannes de Doper en Johannes de Evangelist.

De buitenkant van de basiliek van de Sint-Jan van Lateranen

Basiliek

Een basiliek is een kerk, maar wel een kerk met een bijzondere status. Basilieken hebben een rol gespeeld in de kerkgeschiedenis of zijn een bedevaartplek. Alleen de paus bepaalt welke kerken een basiliek zijn. Dan is er ook nog de grootbasiliek. Deze kerken hebben een pauselijk altaar, een pauselijke zetel en een Heilige deur. Een ander voorbeeld van een grootbasiliek is de bekende Sint-Pieter van het Vaticaan.

Johannes de Doper

Johannes de Doper was een boeteprediker in de woestijn van Juda. Aan zijn naam is al te zien dat hij een doper was: hij doopte mensen met water om hen te reinigen. Jezus liet zich ook door hem dopen. Evangelisten zeggen dat dit het moment was dat God vertelde dat Jezus zijn zoon was. Johannes was de eerste die Jezus aanwees als de Messias, de verlosser. Johannes is een van de grootste heiligen van de katholieke en orthodoxe kerk. Paus Sergius III wijdde de kerk aan Johannes de Doper in de tiende eeuw.

 

Johannes de Doper die iemand doopt. 

 

Johannes de Evangelist

In de twaalfde eeuw wijdde paus Lucius II Johannes de Evangelist aan Johannes de Evangelist. Johannes de Evangelist is in Nederland ook wel bekend als Sint Jan. Dit was een van de apostelen. Hij was een van de meest beminde leerlingen van Jezus. Hij wordt gezien als de auteur van de vijf boeken van het Nieuwe Testament.

De geschiedenis

De eerste kerk werd gebouwd in 314 door keizer Constatijn. Het stuk grond waarop werd gebouwd was van Plautius Lateranus. De naam van deze basiliek komt deels hiervandaan. Door aardbevingen, brand en plunderingen werd deze kerk vernield. In 1589 werd de nieuwe, huidige basiliek gebouwd. De paus zetelde in deze basiliek in de middeleeuwen, hierna werd de Sint Pieter de hoofdkerk.

Uiterlijk

De gevel van de kerk werd ontworpen door Allessandro Galilei en deze is ook door hem aangebracht. Bovenop staan verschillende beelden van Christus, beide Sint-Jannen en de kerkvaders. De grote bronzen deur is afkomstig uit het senaatsgebouw op het Forum Romanum. Ook is er een Porta Sancta, een Heilige deur, deze wordt alleen in het Heilige jaar geopend.
In de kerk zelf zijn twaalf beelden aanwezig, dit zijn de apostelen. Deze beelden zijn gemaakt door de leerlingen van Bernini. De fresco’s op het plafond zijn gemaakt door Michelangelo. Deze zijn alleen wel geschilderd door zijn leerlingen.

Aan de zijkanten zijn de beelden van de apostelen te zien, die gemaakt zijn door de leerlingen van Bernini. Op het plafond is een deel te zien van de fresco's die ontworpen zijn door Michelangelo. 

Pauselijke hoogstandjes

Er zijn verschillende Heilige objecten aanwezig in deze kerk.

  • Pauselijk altaar
    Een altaar waar alleen de paus een mis mag houden. Er zou in dit altaar een deel van Petrus houten altaar opgenomen zijn. Hij is centraal opgesteld.
  • Pauselijke graven
    Er zijn zes pauselijke graven te vinden in de Sint-Jan van Lateranen. Paus Sergius IV, paus Alexander III, paus Innocentius III, paus Martinus V, paus Clemens XII en paus Leo XIII zijn hier begraven.
  • De hoofden van Petrus en Paulus
    Dichtbij het pauselijke altaar worden de hoofden van deze Heiligen bewaard.
  • Apsis
    Hierin is de oudste mozaiek te zien waaraan Jezus is te zien aan het kruis. Dit mozaiek zou vervaardigd zijn door engelen. Er zijn later meerdere figuren toegevoegd aan dit mozaiek, zoals Maria en de Sint-Jannen.

    De apsis in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen

 

Virtuele tour door de basiliek

Op de hieronderstaande site kunt u een virtuele tour maken door de basiliek.

https://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/index-en.html

 

 

 

bronnen

https://www.bezienswaardighedenrome.com/sint-jan-van-lateranen/

https://www.rkk.nl/abc/detail_objectID746151.html

https://www.rkk.nl/abc/detail_objectID594198.html

https://www.rkk.nl/abc/detail_objectID681906.html       

https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_(apostel)