Sancta Sanctorum

Bovenaan de Heilige trap bevind het Sancta Sanctorum, het Heilige er Heiligen, zich. Dit was een kapel van de vroegere pausen uit de middeleeuwen. Deze kapel staat ook wel bekend als de kapel van Sint Laurentius.

Sint Laurentius

Sint Laurentius was een van de meest vereerde martelaren van de kerk van Rome (Een martelaar is iemand die lijdt of sterft voor zijn geloof). Hij leefde van ongeveer 225 tot 258.
De laatste dagen van zijn leven staan beschreven in het boek Passio Sancti Polycronii. Volgens geschriften had de keizer het gemunt op de kerkelijke schatten. Laurentius had hierna alle kostbaarheden onder de armen van Rome verdeeld. Toen hij werd verhoord, vroeg een Romeinse bestuurder aan hem waar de kerkschatten waren. Hierop antwoordde Laurentius, terwijl hij naar de ouderen, wezen en de zieken wees: ‘Zij zijn de schat van de kerk.’ Hij werd hierna gemarteld door hem op een ijzeren rooster te leggen boven een vuur. Dit leidde tot zijn dood.

Relikwieën

De inrichting is deels die van de pauselijke huiskapel die in 1278 ingericht door paus Nicolaas III. Deze kapel is niet voor publiek toegankelijk. Voor de kapel staat: non est in toto sanctior orbe lucus. Dit betekent hetzelfde als 'er is op de wereld geen heiliger plek'.
Er zijn verschillende relikwieën bewaard in het Sancta Sanctorum, een deel hiervan is nu ergens ander ondergebracht.

 • Het Heilige kruis
  Dit is het kruis waar Jezus aan werd gekruisigd. Of dit een deel is van het echte kruis is niet bekend: er zijn namelijk vele relikwieën van het Heilige kruis ter wereld.
 • Moedermelk van Maria
  Een kleine hoeveelheid van Maria’s moedermelk zou in de Sancta Sanctorum aanwezig zijn.
 • Schoeisel van Christus
 • Fragment van de tafel van het laatste avondmaal
  Aan deze tafel at Jezus zijn laatste avondmaal voordat hij werd gekruisigd.
 • Gedeelte van de lans
  Hiermee werd Jezus, toen hij aan het kruis hing, in zijn lendenen (de onderkant van de rug, heupen, schaamstreek) gestoken.
 • Spons
  Hieruit kreeg hij azijn, wat als zijn drinken moest dienen. Dit deden ze zodat de gekruisigden niet bij bewustzijn zouden zijn. Jezus dronk de azijn niet op, omdat hij tijdens de lijdensweg aan het kruis bij bewustzijn wilde zijn.

Er zijn veel Heilige objecten aanwezig in het Sancta Sanctorum. Het is daarom ook niet toegankelijk voor publiek.

De Sancta Sanctorum vanachter het glas gefotografeerd. De tekst 'non est in toto sanctior orbe lucus' is zien.

 

 

 

bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Martelaar

https://www.rkk.nl/abc/detail_objectID731643.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Relikwie%C3%ABn_van_het_Heilige_Kruis

https://www.kruisweg.nl/statie10.htm